UFO jakt i Sibirien!
Som amatörastronom får man ofta frågan om man sett några UFO.n! Vissa människor tror på fullt alvar att det är det man håller på med när man sitter där ute i mörkret och kikar! Oftast är det dom som efter frågan lägger till ett litet skratt. När frågan ställs på det sättet brukar jag inte svara alls eller kontra med frågan "tror du på jultomten"! Mycket längre kommer man inte i den diskussionen. Personen tror troligtvis att han/ hon är ensam i hela Universum och kanske är det bäst så. 

Ställs frågan däremot seriöst (utan skratt) med en önskan om ett ärligt svar så brukar jag svara JA! Det ligger ett ute på Sibirien i Ängelholm! 
Efter det svaret så lägger jag även till att genom mitt teleskop har jag aldrig sett något. Däremot såg jag en gång något för länge sedan när jag och mina kompisar hade varit på skidsemester i Sälen. Året var 1985 och vi var på väg hem i min fars Volvo som bara jag fick köra. Med det vill jag påpeka att jag var fullkomligt nykter och satt inte och halvsov!

Vi körde längs ett gigantiskt kalhygge på riksvägen. Inte mycket bilar ute och det började skymma. Plötsligt såg jag i ögonvrån något stort blått och blinkande föremål! Nej det var inte Polisen! Och det var inte på vägen heller utan föremålet svävade i ungefär samma hastighet som vår bil ovanför kalhygget ett par hundra meter sidan om vägen! Vi var fyra i bilen som såg detta, vi försökte även få liv i den femte men han gick inte att väcka! Det har han fått höra många gånger :) 
När kalhygget tog slut så försvann föremålet bakom träden och vi såg det inte mer. Vad det var får vi aldrig veta. Men fortfarande så här 25 år efter när vi träffas (utom han som sov) så brukar vi prata om det. Ett UFO? En synvilla? Optiskt, naturligt fenomen? Märkligt var det. Men åter till Sibirien!Ängelholm, bara på ett stenkasts avstånd från Skälderviken, ligger ett skogsområde som lokalt är känt som "Sibirien". Det var här som trädgårdsmästaren Gösta Carlsson en vacker vårkväll 1946 var med om en märklig upplevelse. Under en promenad fick han plötsligt syn på en diskusformad farkost som stod parkerad i en liten glänta. Han iakttog också några människoliknande figurer som verkade utföra något slags reparationsarbete vid farkosten. Nästa dag kom Carlsson tillbaka och såg då att marken i gläntan var avbränd i en stor cirkel. Det fanns också tydliga avtryck efter ett par teleskopstöd som han hade sett i farkostens närhet. På marken låg även ett par föremål - en stav och en ring som utomjordingarna tydligen lämnat efter sig.
   

Carlsson fick senare kontakt med varelserna på farkosten, som till och med bjöd honom på rundturer i sitt skepp. Inte i fysisk mening, utan i ett slags drömliknande tillstånd. Trädgårdsmästaren från Ängelholm fick del av kunskaper som representanterna för denna överlägsna civilisation hade, bl.a. om medicinering mot olika slag av allergier. Carlsson kunde senare ta patent på dessa mediciner och blev i hela Skåne känd som "Pollenkungen". Han skapade företaget Allergon (som var en del av Pharmacia där jag jobbade). Detta gjorde honom till en förmögen man - pengarna användes bl.a. till att bygga upp det legendariska ishockey-laget Rögle. Det var dock först 1971 som Carlsson för allmänheten berättade om hur han hade fått sina kunskaper. Det skedde i en intervju som författaren och rymdjournalisten Eugen Semitjov gjorde med honom och som sedan publicerades i en bok om UFO-fenomen som Semitjov utgav. Gösta Carlsson dog 2003.

Så här ligger det, ute i Sibirien. Monumentet av Göstas UFO. Jag var själv där ute förra sommaren. Jag och mina barn. Dottern som nog blev ganska besviken hade föreställt sig lite större och "häftigare" och Dennis som full av förväntan filmade trädknotor och "mystiska" grenar som sen skulle användas till en liten UFO film med X-files musik i bakgrunden. Något märkligt hände dock! Trots att batterierna i kameran var fullmatade så slutade slutade kameran att fungera tvärt när vi kom fram till området! Så det blev ingen film eller reportage på hemsidan den gången.
  


  

Björne däremot (kompis från Pfizer) lyckades ta bilder på Göstas UFO (riktigt bra sådana också!) var vänlig att låta mig använda dom på min hemsida till detta "försenade reportage". På bilderna ser ni en avgjutning av vad Gösta såg. Ringar och avgjutningar finns även på marken som visar var farkosten stod och var den brände upp vegetationen när den for iväg.


              
       Gösta Carlssons UFO
  

   

Framför ett träd finns även en skylt som markerar 
att det trädet blev skadat vid avfärden.


         

Ett par inskriptioner om vad som hände finns också på platsen.

Vad ska man då tro om detta? Gösta lade aldrig riktigt korten på borden. Varken ring eller stav visades upp. Att han däremot plötsligt fick en sådan kunskap angående pollen som på den tiden var ett ganska okänt område är ju lite mystiskt. Men konstigare upptäckter har ju förekommit i historien. Jag tror säker Gösta såg något. Konstigt annars att komma ut med det efter så många år. Det tjänade han ju inget på. Då var han ju redan förmögen och erkänd. Svaren tog Gösta med sig i graven.

Ett fint litet "mystiskt" ställe är det som jag kan rekommendera att besöka. Här följer en kort vägbeskrivning: Åk genom Ängelholm, vid rondellen innan idrottsplatsen tar man höger. Åk cirka 500 meter och sväng sedan in på en av vägarna till höger, kör under järnvägsbron och fortsätt rakt fram, efter cirka 2 km ser ni skylten med texten "UFO monument" och där finns även en stor parkering.

Vad jag tror? "Sanningen finns där ute!"