Recension av Meade LX200GPS 10”

Efter ett par mindre tester i fält bland annat på Mariestads årliga Astroträff och ett par gånger i min trädgård med lyckade resultat så var det dags för det riktiga eldprovet i mitt Observatorium. Väl på plats så började jag förstå vilket underbart instrument jag köpt.  

När man har tryckt på On knappen så står jag (fortfarande) förundrad och ser på när ”maskinen” vaknar till liv. Den hälsar en välkommen med ett litet pip som betyder att den har gått in i programmet och indikerat att jag förut har gjort en ”Pek” inställning (Periodisk avvikelse korrektion) dvs. finjusterat teleskopets följning så att avdriften blir minimal när man tex. fotograferar. Efter det så kör teleskopet upp, ner höger och vänster ett par gånger.  

Nu föreslår teleskopet en One star aligment. Det där kan man hoppa över om man har ”parkerat” teleskop förra gången man använde det. Det interna minnet kommer då ihåg alla parametrar som man ställde in sist. Så i och med att jag har mitt fast monterat så behöver jag i princip bara göra det en gång och sen är det alltid redo att användas med någon minuts varsel. Detta är helt underbart. Det kan ni alla förstå som har ställt in ert teleskop i timmar för att kunna fotografera med er utrustning.  

Men Ok för recensionens skull så får jag ju göra det en gång till :) Jag klickar på Enter knappen och teleskopet meddelar att det tar en GPS fix. Det konstaterar att jag är i närheten av Köpenhamn (konstigt att inte Hyllinge är med i databasen :)) här efter följer datum och klockslag. Teleskopet drar nu i väg från sitt inställda viloläge med en hiskelig fart mot Norr. Motorerna arbetar med den hastighet som man tycker är lämplig (jag har dragit ner mina till ungefär 75%). När dom börjar närma sig målet så går hastigheten ner för att till sist krypa fram och stanna. Nu ber det en att centrera polstjärnan. Har man en fokalreducerare på så ligger den alltid inom synfältet så det är bara att finjustera med tex. ett 10mm hårkorsokular och trycka Enter. Nu sveper teleskopet iväg till en lämplig ”ricktstjärna” tex. Vega. Samma här oftast ligger den rätt på eller någon grad sidan om målet. Nu centrerar man åter och så är man färdig!  

Nu kan man med ett par tryck på den praktiska handkontrollen ta sig visuellt till vilken del av universum som man helst! Man kan om man vill ta sig en tur med en av dom förprogrammerade rundturerna.  

Eller varför inte (om månen är framme) kolla in dom olika landningsplatserna för Apollo raketerna! Man kan även göra egna turer som man sen kan dela med sig med andra Meade ägare.  

Via ”snabb knapparna” kan man ta sig till vilket NGC eller  M objekt man vill. Lika enkelt är det att ta sig till Stjärnor, Planeter eller egna definierade markbundna eller astronomiska objekt.  När du väl har funnit dit objekt så rekommenderar jag att trycka på Enter knappen för att återsynka teleskopet. Ju fler gånger man gör detta ju säkrare blir det.

Då var det dags för lite finjustering av skärpan och här kommer en av finesserna på detta teleskop verkligen till nytta. Skärpan ställer man som allt annat med fjärkontrollen! Den motoriserade fokuskontrollen går att ställa i fyra olika hastigheter. Och det här är ju rent suveränt! Glöm den trista effekten som uppkommer när man byter riktning på spegeln och objektet kommer ur synfältet. Ett par tryck och man har en perfekt skärpa utan att vidröra teleskopet som det också är en fördel eftersom man slipper vibrationerna när man inte berör detta. Vid CCD fotografering är det ju också till stor hjälp då skärpan ju är en av dom viktigaste komponenterna för att få till en bra bild. Nu kan jag stå utan att beröra något och ställa skärpan via ”live fönstret” på lapptoppen. När skärpan är bra så finns möjligheten att låsa spegeln med hjälp av ett spegel lås. Detta förhindrar att spegeln rör sig under längre exponeringar.  

En liten snabb koll på kollimeringen som har varit stabil och korrekt sen jag fick det transporterat från USA.  

Själva basen på teleskopet har förutom ON knappen uttag och anslutning för 12v. Här ansluter man också handkontrollen och motorfokusen. Vidare finns det två stycken kommunikationsportar. En port som man via en dator kan uppdatera mjukvaran i teleskopet och ladda in nya turer och dylikt. Man kan även styra teleskopet med hjälp av olika program som tex. Deepsky 2000 via denna port.  

Slutligen finns det en guide port som man kan koppla in guide kamera eller Star 2000 modul som man använder om man har en Starlight Express kamera.  

Instruktionsboken är faktiskt ganska bra den också. Det brukar man ju inte vara bortskämd med när det gäller sådana här saker. Det krävs i och för sig att man läser igenom den ett par gånger för att förstå alla finesser men teleskopet har ju en hel del av den varan så det är bara att ”plugga” på!  

Finns det då inga nackdelar med detta teleskop. Nej egentligen inte som jag kan se det. Men jag är kanske lite partisk :) Det har vid några enstaka tillfällen vägrat att ta GPS fixen. Det beror nog på Satelliternas läge men då kan man ju mata in det för hand. Sen finns det säkert några som inte gillar gaffelmontering och optiken är kanske inte i världsklass om man jämför med dom allra bästa och dyraste refraktorerna men för mig räcker det utmärkt.  

Ska kanske tillägga för er som kommer att använda stativet så är det riktigt stabilt. Efter ett helt ovetenskapligt skaktest så kan jag konstatera att vibrationerna efter en liten tilt med handflatan så stannar allt upp efter ca 2 sekunder. Jag har ju bara mitt gamla LX10 stativ att jämföra med och det tog ungefär 7 sekunder.  

Om man nu slutligen skulle vilja sammanfatta allt med ett ord så skulle jag säga ”Volvo”. Det är lite av ett allround instrument som inte är dåligt på något och kanske inte expert på någonting heller men stabilt, lättanvänt och säkert. GPS.en och motorstyrningen gör att man inte behöver kunna något om himlavalvet för att ta sig runt. Detta betyder inte i sin tur att man inte ”behöver” lära sig något ting. Jag ser det tvärt om som ett utmärkt hjälpmedel att utöka sin kunskap om universum med hjälp av en riktigt duktig ”vän” Meade LX200GPS.