Meade LPI (Lunar Planetary Imager/Autoguider)

Hittade en glugg i molnen och fick äntligen göra en liten test med min nya kamera. Huvudsyftet med denna är väl egentligen inte för min egen del fotografering utan Guidning. Men man måste ju testa lite :)  

Så här långt så tycker jag att den levererar vad den säger att den kan (Lunar Planetary Imager/Autoguider). Tror inte man ska förvänta sig något mer än att just kunna fotografera Månen och planeterna. Har sett försök på Orion nebulosan och dylikt men det blir inte mycket av det.  

Efter en hel del strul så fick jag till sist installerat programvaran. Här måste jag ge Meade ett stort minus (fast det svider). Om man nu måste göra allt så kostnads effektivt som möjligt så är det ju rätt så knasigt att försöka spara några ynka kronor på att bränna ner programvaran på dåliga oläsliga (och repade) skivor. Då får ju aldrig kunden en chans att prova varan och sågar den direkt!  

Jag gav däremot inte up utan med hjälp av en god vän så lyckades vi äntligen få det installerat korrekt efter att ha bränt om skivan i lägsta möjliga hastighet. Skärpning Meade!

Nåväl eter denna pärs så överraskades jag däremot av mängden program som tillhörde kameran. Planetarieprogram, bildbehandling, fjärkontroll program som gör att du kan styra teleskopet via nätverk eller Internet, Autostar via lapptoppen (med röst presentation (dvs. via datorns högtalare så pratar en syntetisk röst och förklarar för dig vad du ser i okularet!), domecontrol (via detta kan man styra domen till sitt hemma observatorium så att det följer dit teleskops rörelser)  och till sist själva kamera programmet som innehåller en mängd finesser som t.ex. Magic Eye Focus (hjälper en att ställa skärpan) håller även reda på om bilden håller måttet jämfört med föregående när man stackar.   

För övrigt var programmet väldigt enkelt upplagt med för inställda värde för alla planeterna och Månen. Ska man fotografera t.ex. Saturnus så väljer man helt enkelt Saturnus i urvals listan så ställer programmet in sig snyggt och prydligt med rätt exponeringstider och kontrast osv. Förhållanden kan givetvis ändra sig lite och då klickar man bara på Auto Adjust och så fixar den nya värde. Manuell funktion finns givetvis också.

Den största finnelsen med detta program är nog trots allt Track funktionen. ( Har du ett Meade teleskop med Autostar kontroll så så kan du utnyttja denna funktion). Markera helt enkelt vad du vill följa i Live fönstret bocka för track rutan och klicka på start. Woalla!  Nu följer dit teleskop objektet utan problem så länge du vill! Helt suveränt vid Planet fotografering. Nu kan man lugnt bara titta på och låta kameran mata på och stacka hur många bilder som helst utan att röra ett finger :)  

Tyvärr så har jag inte kunnat ta så många bilder pga. Vädret men det blir väl bra någon kväll framöver. Bilden på Saturnus sidan om månen är bara en stackning av 4 bilder. Sen kom molnen :(

Tracking funktionen förbättras ännu ett snäpp när man ställer in programmet på Autoguide. Här kan man kalibrera programmet så att det anpassar sig efter fokal längd och hur mycket man accepterar i avdrift. Klicka på start och teleskopet följer snällt minsta prick i livefönstret.  

Sammanfattningsvis så tycker jag att man får mycket för pengarna. Ca 1700:- Är du ute efter att kunna ta värstingbilder på Galaxer och ljussvaga deepsky objekt så är det inget för dig. Men om du är nybörjare och eller är intresserad av att ta lite bilder på vårt eget solsystem så rekommenderar jag den varmt.  

Micke 2004-01-03