Att fånga en Konjunktion!

Det som verkade ganska lätt visade sig att bli mycket svårare än vad jag hade tänkt mig. Jag hade förberett mig ganska väl tyckte jag när jag stod i trädgården redo att fånga årtiondets planet konjunktion på bild. 

Hade varit ute ett par kvällar i sträck och observerat himlen och kommit fram till att någon stans mellan Svens hus (grannen) och dom stora träden på andra sidan så skulle det uppenbara sig en planetsvärm utan dess like.
Jag hade köpt två rullar film Fuji 200 ASA och 800 ASA. Jag hade testat min CCD kamera på Venus som ju skulle få sina kompisar runt om kring sig då den 13 maj. Enligt mitt astronomi program Cartes du Ciel så skulle jag kunna se alla planeterna från den plats som jag stod. Hoppas att spindeln på bilden hade bättre lycka med att fånga sina byten!


Testbild med CCD kamera och 50mm objektiv. På bilden syns förutom spindeln i vänster nedre hörn, Venus och Mars13 maj 17:30

Vädret var perfekt när jag kom hem från jobb, jag tänkte detta är för bra för att vara sant! Det är ju nästan alltid dåligt väder när det ska hända något speciellt på himlen annars! Jag gick och små mös käkade middag och sen satte jag upp grejorna i lugn och ro. Stativ till kameran, teleskop för att kunna se vilka planeter som jag fotade, drog fram ström till CCD kamera och dator allt var klart nu var det bara att invänta tillfället och klicka av. 

13 maj 21:30
Vädret håller i sig strålande klar blå himmel yippi! Venus var som vanligt först ut på banan solen började gå ner bakom Svens hus jag kunde se Mars i teleskopet men var var dom andra? Letade förgäves med fältkikare och teleskop. Man borde ju se Saturnus tyckte jag. Kom fram till att det nog var för ljust, bara att avvakta.

13 maj 22:00
Nu var det ca en halv timme efter solnedgången och enligt alla förutsägelser så skulle man kunna se en tun skir nymåne vid horisonten och ovan för denna Saturnus, Merkurius följt av Mars och Venus och högst upp på detta skådespel så skulle Jupiter vara. Jag såg bara Jupiter, Venus och Mars!!! Jag började ana att mina beräkningar var fel. Tog system kameran och stativet och min fältkikare och sprang rakt ut på en åker mot motorvägens ljudvall ca 500 meter. När jag kravlat mig upp på denna så möts jag av en syn jag aldrig kommer att glömma, konjunktionen!! 

13 maj 22:30
Det var precis som jag hade föreställt mig fast mycket mer utspritt och vackrare. Nu insåg jag hur fel mina beräkningar var men nu var det brått! Månen låg precis ovanför horisonten. Jag ställde upp stativet och monterade kameran och började fota helt utan att anteckna och nästan helt utan att tänka. Jag tog ett par bilder med kamerans rekommendation på exponerings tid och ökade ett steg i taget så att jag skulle vara säker på att fånga detta tillfälle. Tog även ett par kort med 200 mm objektivet på Merkurius för den planeten ser man ju inte så många gånger.

13 maj 23:00
Kom hem till en undrande familj om varför jag sprang på åkern mitt i natten. Försökte förklara men ja ni vet ju hur det är eller? Plockade ner alla grejor och gick och la mig ganska nöjd.

14 maj 11:00
Offrade middagen så att jag kunde lämna in filmen på fotolabbet.

14 maj 16:30
Hämtade bilderna

14 maj 16:31
Insåg att hela rullen var kass! Allt var överexponerat. Ju mer jag hade ökat exponeringstiden ju ljusare blev i sin tur himlen i bakgrunden. F@@@@N!!! Men det var bara att bita ihop jag hade ju en rulle kvar. Och om jag gick åt andra hållet med exponeringen så kanske jag skulle kunna..........

29 maj 22:50
Jag gick ut och tog rullen den kvällen men jag har inte vågat framkalla den än. Jag kanske aldrig gör det heller. Jag är rädd för att den gör så att minnet av vad jag såg den kvällen för alltid kommer att förknippas av dåliga överexponerade eller underexponerade foto.


På denna bild så syns endast Venus men dom andra finns där också. Hade jag bara gått åt andra hållet med exponeringen så!

 

 

15 maj 11:00
På bilden syns Venus, Månen och Mars

Detta blev resultatet av den andra rullen. Det visade sig att det inte hjälpte att jag drog ner exponeringstiden heller. Vet ej hur dom som lyckas med sådana bilder gör. Kanske är vår Svenska ljusa sommar himmel för ljus!

Mike