GRUNDAT 1867

Helsingborgs Dagblad 12 oktober 2002
Resor/Fritid

Med sikte på stjärnhimlen
När kvällarna blir mörka ökar vårt intresse för stjärnhimlen. Många människor fascineras av rymden och dess gåtor. Somliga, som Timo Nordberg och Mikael Skafar, satsar varje ledig stund på astronomin.
För amatörastronomen är sommaren en tråkig årstid. De ljusa nätterna gör det omöjligt att studera stjärnor och planeter med någon större behållning. Såvida man inte är stenrik och kan sätta sig på ett flyg till södra halvklotet får man vackert vänta på att höstmörkret sänker sig. Ju mörkare, desto bättre, och nu i oktober börjar det bli riktigt bra.
När andra människor flyr inomhus knallar rymdens amatörer ut i kvällsmörket för att tillbringa några kylslagna och ensamma timmar vid teleskopet.

Timo Nordberg i Hjärnarp och Mikael Skafar i Hyllinge är två av dessa hängivna nattmänniskor som är beredda att offra nästan hur mycket som helst på sin hobby.
Båda är framför allt intresserade av astrofotografering och håller på att inreda var sitt observatorium hemma i trädgården med ganska avancerad utrustning.
Fast observatorium låter finare än vad det är. I Timo Nordbergs fall handlar det om ett brädskjul med skjutbart tak, där instrumentet monteras upp på en fast plint. Skjulet ger skydd mot vinden men inte mot kylan, för instrumentet måste ha samma temperatur som utomhusluften. Mikael Skafar har byggt något liknande, men är i ett avseende inte lika lyckligt lottad som sin kollega: det läcker för mycket ljus i Hyllinge. Hos Timo ett stycke upp på Hallandsåsen är natten mörk som en kolkällare.

Amatörastronomens tillvaro kan tyckas asocial. Man gör en nattlig egotripp ut i universum, något annat är sällan möjligt på grund av diverse praktiska hinder.
Det är enklare att kontakta varandra på nätet och på det sättet utbyta åsikter och erfarenheter. Och inte minst få tips.
- Det finns massor av hjälpsamma amatörer på nätet, säger Mikael Skafar.
Det finns också amatörastronomiska föreningar, men ingen i nordvästra Skåne. Fast det kanske blir en. Timo och Mikael och ett par andra intresserade har bildat en intresseförening och siktar på att anordna träffar lite då och då. Alla astromiintresserade är välkomna.
Man behöver alltså inte befinna sig på Timos och Mikaels höga tekniska nivå. Många är ju nyfikna på universum utan att ha råd eller lust att lägga ner tiotusentals kronor på utrustning.
På samma sätt som det är roligt att veta vad det är för fåglar som flyger i ens trädgård kan det vara intressant att känna till olika stjärnbilder, kunna identifiera planeterna och särskilja olika sorters stjärnor. Andra vill kanske få ett hum om de världar som inte går att se med blotta ögat, och redan med en fältkikare ser man mångdubbelt fler stjärnor. För ytterligare andra kan det vara grubblerier över de stora livsgåtorna som leder ut i rymden, till frågorna om alltings början och slut, om vår blygsamma roll i kosmos och om det finns någon mening med allt.
- Själv blev jag biten på allvar redan som 14-åring när jag fick en tubkikare av min far. Det räckte med att rikta den mot månen för att bli förbluffad, berättar Timo Nordberg. I början var det väl upptäckarglädjen som var viktigast, numera handlar det mera om att försöka få en fördjupad förståelse. I vilket fall som helst har intresset inte avtagit med åren.
Även Mikael Skafar hade en aha-upplevelse som barn tillsammans med en intresserad morfar och en kikare. Men sedan blev det inte så mycket mer förrän Hale Bopp-kometen dök upp himlavalvet för några år sedan. Den var så väl synlig att ingen med minsta naturvetenskapliga intresse kunde missa den. Många blev i likhet med Mikael djupt fascinerade.
- I den vevan köpte jag ett litet teleskop och sedan var jag fast.
Timo och Mikael går numera in för att plåta olika himlakroppar på ett närmast professionellt sätt, vilket är tekniskt komplicerat. Är man inte sin egen Oppfinnar-Jocke blir det dessutom våldsamt dyrt. Den fotografiska filmen har en tung vägande egenskap; den "ser" mer än ögat. Genom att använda långa slutartider kan man få fram objekt som annars vore osynliga. Det där är något som Timo och Mikael utnyttjar.
- Man kan driva den här hobbyn hur långt som helst, säger de.

Men man kan också nöja sig med att stanna på en betydligt enklare nivå och ändå få vara med om en hel del. Här är Timos och Mikaels råd till nybörjaren:
En handkikare är en bra start, men om intresset håller i sig bör man satsa på ett hyfsat teleskop. En refraktor går bra men spegelteleskopet ger mer ljusstyrka för pengarna. Försök att köpa på begagnat-marknaden. För en eller ett par tusenlappar kan man få en bra begagnad Newtonreflektor.
Därutöver behöver man en stjärnkarta och helst en instruktiv handbok i astronomi. Sedan är det bara att hoppas på klara kvällar och universum kommer att öppna sig...



Vad kan man se - och med vad?
En vanlig handkikare har den nackdelen att den är svår att hålla stilla men duger ändå rätt bra. Lämpliga objekt:
Månen, dess klotform och berg
Andromedagalaxen (ses nu i öster högt på himlen)
Plejaderna, känd stjärnhop i Oxen
Diverse andra stjärnhopar.

Med ett bra hobbyteleskop kan du bland annat se följande:
Månen, detaljstudier
Venus med dess faser
Mars
Jupiter med dess månar
Saturnus med dess ringar
Dubbelstjärnor
Variabla stjärnor
Orionnebulosan (I Orions svärd, ej synlig förrän i december)
Ringnebulosan (i Lyran)
M 13, stjärnhop i Hercules
Många andra stjärnhopar
M 51, galax belägen under Karlavagnen.

Att se i höst och vinter
Leoniderna, meteorsvärm, som väntas ge ovanligt tätt stjärnfall i år (den 14-19 november), Geminiderna, en annan svärm (den 13 december), Jupiter och Saturnus (står väl till i november-december).

Länkar
Landskronaastronomen Bengt Rosengrens hemsida med massor av intressanta länkar: www.lurup.com/~bengt
Fantastiska rymdbilder finns på Robert Gendlers hemsida: http://www.robgendlerastropics.com/index.html
Mikael Skafars hemsida: www.skafar.com
Timo Nordbergs hemsida: www.geocities.com/astronomen1

Observatorium för alla
Tycho Braheobservatoriet i Oxie utanför Malmö är öppet för allmänheten. Det drivs Astronomiska sällskapet Tycho Brahe, som är den enda etablerade föreningen i västra Skåne. Observatoriet har en avancerad utrustning. Kostnadsfri visning varje måndag (vid klart väder) klockan 19.
Nödvändig hjälp
"Den svenska almanackan" är en oumbärlig hjälpreda med bland annat tabeller över planeternas upp- och nedgång. Finns i bokhandeln.

Håkan Palm
hakan.palm@hd.se Tel 042-489 92 22

 

 

© HELSINGBORGS DAGBLAD 2002-10-12

                              

 

 

 

 

 

 

ASTRONOMISK BINGO. Här har Mikael Skafar samlat natthimlens tacksammaste objekt i ett bildcollage. I verkligheten är en så fantastisk konstellation inte möjlig. Foto: STEFAN ED

      

 

 

 

 

 

 

Orionnebulosan genom Mikael Skafars teleskop. Nebulosan kan ses även med en enklare stjärnkikare. Foto: MIKAEL SKAFAR

 

Timo Nordberg vid sitt instrument i det privata observatoriet hemma på tomten. Foto: STEFAN ED