Att bildbehandla en Komet 

Att bildbehandla en komet visade sig vara ganska svårt. Jag tänkte inte så mycket när jag tog bilderna men visst, jag såg att den rörde sig uppåt från bild till bild. Jag blev även ganska förvånad av hur mycket den hade rört sig på ett dygn. Kvällen innan så låg den precis sidan om Plejaderna men denna kväll så var det knappt att man såg dom i samma synfält i kikaren!

När jag började bildbehandla så gjorde jag som jag brukar göra. Jag stackade dom 20 bilderna och centrerade dom efter en ljus stjärna på en av Luminans bilderna. Det här blev resultatet.


En krockad komet!

Inte så lyckad :) Här ser man hur mycket den har rört på sig under ca 50 minuter. Något som man även kan konstatera och det tycker jag är lite underligt är att svansen inte bildas i kometens färdriktning. Den skjuter ut från motsatt håll som solen befinner sig. Dom få detaljerna som syns i svansen försvinner också i och med att kometen rör sig.

Så på det igen och nästa försök såg ut så här.

Nu ser kometen mer "normal" ut men stjärnorna har bildat små streck i stället. Jag har sett många bilder på kometer på nätet som ser ut så här men jag gillar inte det. Det ser så overkligt ut. Ett annat problem som inte brukar vara ett problem var att ju fler bilder man stackade ju sämre blev detaljerna i svansen! Det här gäller definitivt inte andra "vanliga" orörliga objekt. Något som inte heller gick var att lägga till en "Dark frame" som gör att man får väck döda pixlar och taskig bakgrund. Det var även svårt att få färgerna till att bli någorlunda "normala"

Så jag fick prova mig fram igen och det visade sig att 5 exponeringar a 2 minuter var en hyfsad kompromiss. 

Här är den bilden och nu har jag även lagt på färgbilderna. Så sammanfattningsvis så kan man väl säga att när det gäller komet fotografering så gäller det (för min utrustning) nog att hålla sig inom tio minuter. Bilden hade säkert blivit bättre om man haft en mörkare himmel och en känsligare kamera. 

Jag har lekt vidare lite med bilden. Jag har sett att andra gör det just med kometbilder. Man kan ju faktiskt få fram en hel del detaljer ur bilden genom att lägga lite olika filter på den. Så här kommer lite exempel på det.

På den här bilden har jag använt ett gradient filter. Den gör bilden lite 3 dimensionell. Man ser tydligare hur svansen är uppdelad i tre "spröt". 

Kirch filtret gör så att man ser små "värmeböljor" på bilden. Anmärkningsvärt tycker jag är att man ser så mycket vågor framför kometen!

Larson Cekina (skumt namn) är ju verkligen spektakulärt! Man skulle gärna vilja få det tytt av någon som förstår sig på det. Om jag får gissa så tror jag att den böjda svansen beror på kometens färdriktning och Solens påverkan. Kometen rör ju sig uppåt på bilden och Solen är till höger om alltså blir det en liten båge. Men det är bara en vild gissning :)

Här är kometen i negativt. Man får en uppfattning av hur stor själva kärnan är.

Rainbow filter. Kan man tro att det visar olika värme? Jag vet inte men det ser "häftigt" ut.

Till sist så har vi då Saw Tooth filtret! Tycker att det är otroligt att det finns så mycket information i bilden. Något som man kanske skulle praktisera på fler bilder. Synd att man inte kan tyda det ordentlig bara.