Fokal test Alan Gee Telecompressor Mark II

En av mina senaste investeringar till mitt teleskop är min AlanGee fokalreducerare. För    er som inte vet vad en fokalreducerare är för något så ska jag börja med att reda ut det begreppet. Hur konstigt det än kan låta så strävar man ofta efter att ha så liten förstoring som möjligt när man fotograferar. Dels för att det blir enklare och dels för att objekten där ute i rymden är så stora att man får problem med att få med dom på bild. Det finns undantag då det gäller tex. planeter och mindre Deep Sky objekt.

För att kompensera detta och få ner förstoringen så använder man då en så kallad fokalreducerare. Dessa finns i olika typer, märken och reducerings effekt. Till ett MEADE teleskop av den typ jag har (LX200) så passar både Celestrons och Meades egna F-Reducerare. Dom finns i två varianter. F3.3 och F6,3. Nu finns ytterligare en F-R som passar dessa teleskop nämligen Alan Gee Telecompressor Mark II. Denna har jag nu testat under hösten med mycket goda resultat. Bilderna på månen är tagna med denna och dom illustrerar Alan Gees olika reduceringsnivåer. Området för reducering är mellan 5,5 och 3,5.

Fördelarna gentemot Meades och Celestrons F-R är faktiskt ganska många. Dels är den lättare, den bygger inte på teleskopets längd (monteras inne i ”strålgången”). Den vinjeterar inte lika mycket, den är definitivt mycket billigare (man får en 3,5 och en 5,5 för samma pris som en av dom andra). Till sist och egentligen det viktigaste av allt, man kan använda den visuellt i alla lägen. Meades 3,3 går bara att använda fotografiskt!

Så jag rekommenderar med andra ord denna fokalreducerare med tanke på ovanstående fördelar. Kan faktiskt inte hitta någon nackdel med den gentemot Meades och Celestrons. Mina senaste Deep Sky bilder är fotograferade med denna och då även dessa månbilder. Bilderna är ordnade efter Alan Gees olika reducerings effekter. Det börjar med den högsta effekten dvs 3.5 och går sedan vidare i exemplet ner till 2 X Barlow som inte på något sätt har med reducering att göra utan tvärt om. Men jag tyckte det var lite kul att se hela spektrat.

 


Alan Gee med två mellanringar. F 3,5

Alan Gee med en mellanring. F 4,5


 Alan Gee utan ringar. F 5,5

Utan Alan Gee. F10


 

 2 X Barlow F20

 


Området som syns på bilden heter Vallis Schoteri. Det syns tydligt på alla bilder och det ger en en bra uppfattning på dom olika förstorings graderna. Att tillägga angående den sista bilden är också kanske att den i motsats till dom andra är en "stackning av 5 bilder. Den ljusa kratern består även av två olika exponeringstider. Anledningen är att den är så ljus att den lätt blir överexponerad. Bilderna är sammanfogade i Photoshop CS2.