Flatbild
Den är inte särskilt vacker, min första Flatbild! Men den är nyckeln till att få ett slutresultat som på bilden på M51 nedan för! Flatbilden gör att man får en jämn och fin bakgrund att arbeta med när man bildbehandlar sina astronomi bilder. 

Utan "Flaten" så hade jag fått dra ner bakgrunden så att man slapp att se dom fula ringarna som uppstår på alla bilder förutom dom som har ett kliniskt optiskt system vill säga. Och vem har det kan man ju fråga sig? Jag har läst att till och med Hubble teleskopet tar flatbilder! Och när jag nu på min förra bild på Hästhuvud Nebulosan fick sådan problem att jag inte kunde rädda bilden så tyckte jag att det var dags att försöka sig på det där med Flat bilder. Nedan följer en liten snabb instruktion på hur jag gjorde när jag tog min T-shirt flat med en tröja från Butan som lämpligen har dom Asiatiska horoskop tecknen på sig! Jag är alldeles övertygad att det även fungerar med en annan tröja :)




               Fruktansvärd skitig Flatbild! 12 kombinerade bilder a 3 sekunder




                                                 Färdig bild med Flat


Liten Flat instruktion

Jag började med att spänna fast en någorlunda vit T-shirt över huvudspegeln på teleskopet. Denna fixerade jag med hjälp av ett spännband. Jag var noga med att inte få några veck, sömmar eller mönster i området framför spegeln. 

Klicka på bilderna för större bilder

Efter det så satte jag på dagg kåpan och såg till att inget direkt solljus lös på grejorna. Jag riktade sen in teleskopet mot en vägg i observatoriet. Väggarna är jämt svartmålade. På det sättet fick jag en jämn upplyst bakgrund som jag kunde ta min Flatbild på. Kanske gör den svarta färgen att man får lägga på någon sekund på exponeringen. Men jag tror nästan att det bara är till godo. Då får man en bättre signal i bilderna. 

När väl allt var på plats så tog jag 12 stycken exponeringar a 3 sekunder var. Delade upp dom i LRGB och kombinerade i hop dom med en Avrage i Astroart. Körde en svag Gausian Blur på 0,7  (gör bilden mjukare i konturerna). Sen var det bara att lägga samman bilden med bilderna på M51. En flat till var färg LRGB. Resultatet blev lysande (om jag får säga det själv). 


Så här såg min Luminans bild ut innan jag på Flatbilden! Många fula ringar och ojämn bakgrund. Bilderna är överdrivet uppdragna i kontrasten för att man lätt ska kunna se skillnaden.
      


Med en Flatbild i "botten" så är alla fula ringar borta. Bilden har en jämnare bakgrund. Om objektet hade legat utanför centrum så hade man även sett att det ljusa området från strålgången även är borta. 


 Här kommer dom fördelar med en bra flatbild som jag har kommit fram till.

  • Man slipper dra ner bakgrunden för att försöka dölja eventuella ringar och "snafs"

  • Då får man en mycket behagligare bakgrund som ser naturligare ut

  • Övergångarna mellan objektet och bakgrunden blir mycket behagligare och naturligare (inga skarpa "kanter")

  • Man får en jämnare bakgrund på hela bilden

  • Man slipper retuschera bort ringar och "snafs" som kan komma mitt på objektet (ibland går det helt enkelt inte ta bort)

  • Man kan lufta fram mer svag nebulositet eftersom man inte får så skarpa kontraster mellan bakgrund och nebulosa

Ja jag tror det var allt! Det vill säga en hel del fördelar som jag i fortsättningen inte kan tänka mig vara utan. Det visade sig inte vara så svårt heller att ta en bra Flat bild.

Micke 2005-03-08