Tillbehör

Antal bilder: 9 st   Uppdaterad: 2003-12-22

Det helt klart viktigaste tillbehöret är okularen, det är dom som avgör hur bra bilden blir som du ser igenom dit teleskop. Du kan ha ett riktigt värstingteleskop med motordrivning och datastyrning och med 24 tums huvudspegel. Så petar du in ett plastokular från en postorderfirma som lovar dig att du ser månbilen och jag lovar dig, du ser inte ett barr!

Objekt:

Objektinfo:

 


  

   Aoutostar handkontroll

Aoutostar handkontroll 
Handkontrollen är min bästa vän i observatoriet. Med den i sin hand så har man hela Universum i den samma! Med den sköter man allt. Skärpan, förflyttning, sökning mm.

   

   Dator med dokningsstation

Dator med dokningsstation 
CCD kameran är ansluten till den här bärbara datorn. En Compaq Armada 300. Dokningsstationen gör att jag inte behöver pilla med alla kablar varje gång jag ska fotografera. Bara att plugga in och sen fungerar allt!

   

   Fokal reduserare 6.3

Fokal reduserare 6.3 
Fokal reduserare är inget som man bara använder när man fotograferar. Den är även användbar när man tittar på stora objekt tex. Andromedagalaxen och Plejaderna. Den gör att synfältet blir ungefär dubbelt så stort och detta är väldigt bra när man ska fotografera, särskilt med CCD kameror. Bildexempel

   

   Standard okular

Standard okular Meade ploss 4000 25mm
Jag har själv två okular (vill gärna ha flera) ett 26mm Super Plössl original som tillhörde teleskopet. Vidare har jag köpt ett zoomokular 24-8mm och det kan jag verkligen rekommendera.

   

   Stjärnhimlen

Stjärnhimlen 
Böcker som hjälper en är också väldigt viktigt. Dammsug ditt lokala bibliotek! Den här boken kan jag verkligen varm rekommendera. Stjärnhimlen (en utförlig astronomisk guide) av bla. Robert Burnham och Alan Dyer

   

   Dagg kåpa

Dagg kåpa 
Något som man ganska snart märker att man behöver är en daggkåpa. Det är ett skydd mot dagg och fukt i luften som annars gör dina observationer helt omöjliga efter ett litet tag. Fukten lägger sig på huvudspegeln och du ser ungefär lika mycket som när man tittar igenom ett mjölkglas! Det finns snygga "dyra" kåpor att köpa, själv har jag gjort min av ett ihoprullat liggunderlag och det fungerar perfekt.

   

   Månfilter

Månfilter 
Filter kan vara bra när man vill öka kontrasten på olika objekt som finns på himmelen. Det finns nog ungefär lika många filter som det finns kratrar på Månen, jag har själv skaffat mig just ett Månfilter men det lär nog bli fler i framtiden.

   

   2X Barlow lins

2X Barlow lins 
En annan grej som är bra att ha är en barlowlins, med den så dubblar man förstoringen på det okular som man använder och vips så har man dubbelt så många förstoringsmöjligheter.

   

   Zoom okular

Zoom okular 
Mycket trevligt att använda. Man slipper dom ständiga okularbytena. Man kan även finjustera skärpan direkt med okulare