Fotografering

Antal bilder: 7 st   Uppdaterad: 2010-06-02

För att kunna fotografera olika saker på himmelen krävs mer eller mindre avancerade fotografisk utrustning. Det finns många olika sätt att fånga bilden som man ser genom sitt teleskop på. En metod är att helt enkelt att fotografera rakt in i okularet med en helt vanlig kamera eller videokamera. Detta kallas för handhållen kamera och fungerar bäst på våra ljusstarkaste planeter och framförallt på Månen. 

Vidare så kan man köpa sig en systemkamera , då måste man tänka på att det ska vara en med ett litet b på som står för oändlig slutartid. Med en sådan här kamera och ett motordrivet teleskop så kan man ta helt otroliga bilder. Kameran ska helst vara helt mekanisk dvs. att inte slutaren går på batteri då man ju kan ha exponeringstider på upp till en timme. När det då är kallt ute så kan det bli ganska många batteribyte och det blir ju dyrt i längden! Själv har jag löst detta problem med en transformator så om du har en kamera med batteridrift så går det att använda den också. 

Ett annat sätt att fotografera på är med hjälp av en såkallad piggyback monterad kamera. Då fäster du helt enkelt kameran på teleskopet och utnyttjar motordrivningen. På det här sättet kan du ta väldigt snygga foto på vår egen Vintergata.

Tillsist så finns det då som i allt annat ett bättre och dyrare sätt att fotografera på CCD.Om den tekniken kan du läsa i mitt dokument Att fotografera med en CCD kamera. I det har jag samlat ihop fakta och tips som förhoppningsvis hjälper någon som står där ensam i mörkret och gör sina första stapplande försök.

Objekt:

Objektinfo:

 


  

   Starlight Xpress SXV-H9C

Starlight Xpress SXV-H9C 
Min CCD från Starlight XPress är en kompakt kyld CCD kamera med enkelfoto i färg. Kameran ger en 1392 x 1040 pixel stor bild (9 x 6,7mm chip) med 12 bitars upplösning. Kameran väger bara 400 gram. Den är 63 mm i diametar och 100 mm lång. Kameran kyls ner till 30 minusgrader vid fotografering för att elimenera "döda" pixlar.

   

   Starlight Xpress MX7c

Starlight Xpress MX7c 
Min CCD från Starlight XPress är en kompakt kyld CCD kamera med enkelfoto i färg. Kameran ger en 752 x 582 pixel stor bild (6.47x4.83mm chip) med 12 bitars upplösning.

   

   Videkamera fäste

Videkamera fäste 
Det här är också ett Med hjälp av det här stativet så kan jag fästa videokameran på teleskopet. Man sätter fast videokameran på den vita plattan baktill och sen kan man justera fästet åt alla håll. När den väl är injusterad så kan man starta inspelningen med fjärrkontrollen och på det sättet så slipper man alla skakningar på filmen. Sen kan man grabba filmen i en dator och stacka enskilda bilder ovanpå varan och få fram helt suveräna bilder. Exempel

   

   Piggybackmontering

Piggybackmontering 
Piggybackmontering. Det "enklaste" sättet att ta bilder på.Bildexempel

   

   Hårkors okularet

Hårkors okularet 
Hårkors okularet ansluter man i offaxis guidern. På detta sätt så styr man upp lite av bilden i teleskopet så att man kan guida teleskopet under exponeringen. Det gäller att hitta en bra ricktstjärna. Detta kan vara väldigt svårt. Detta okular använder man även mär man finjusterar teleskopet mot ricktstjärnor och när man polariserar.

   

   Variabel adapter

Variabel adapter 
För att kunna ansluta kameran till teleskopet så måste man ha en kameraadapter. Den jag har är en så kallad variabel adapter dvs. att jag kan dra ut den och därigenom öka förstoringen. Man kan också sätta olika okular i den.

   

   Olympus OM1

Olympus OM1 Systemkamera
Min "astronomikamera" Olympus OM1 från slutet av 70 talet. Med ett 200mm objektiv. Fördelen med en sådan här kamera är att den har en stor "synvinkel" Trådutlösare är ett måste.